В условията на Ковид цинкът е изключително важен. Цинкът е изключително

...
В условията на Ковид цинкът е изключително важен. Цинкът е изключително
Коментари Харесай

Цинкът е много важен, но бъдете внимателни с приема му, ето защо

В изискванията на Ковид цинкът е извънредно значим. Цинкът е извънредно значим за имунната ви система, дружно със селена, витамин С, витамин D и ликопена от доматите. Когато се разболеете от Ковид, имате хрема или дразнение в гърлото, незабавно е добре да започнете банкет на хранителна добавка, съдържаща цинк. Обаче запомнете: хранителната добавка с цинк може да повлияе отрицателно на равнищата на мед в тялото при по-дълъг интервал на банкет. Затова бъдете деликатни с приема на цинк, изключително в случай че се постанова да го вършиме повече от седмица, съветва читателите на " Златно време " медицинският експерт Златка Борисова.

Цинкът играе значима роля в клетъчното разделяне, при заздравяването на раните, контролира клетъчното действие, усъвършенства работата на имунната система и взе участие в доста други процеси. Цинкът на растителна основа постоянно е в композиция с фитинова киселина, която потиска усвояването му, заради което той би трябвало да се приема в по-висока доза, изключително от вегетарианците. " Приемайте цинк по време на хранене, защото някои хора получават гадене, в случай че цинкът се употребява на гладно. Освен това приемайте цинк най-малко два часа след желязо и калций, защото те потискат усвояването си взаимно ", разяснява Златка Борисова, предава " Телеграф ".

От значително значение за здравето на очите и кожата е витамин А. Прехвърляме диалога на него. " Необходимо е да приемате задоволително количество богати на витамин А храни като тъмни листни зеленчуци, моркови и тиква. Най-доброто време да приемате добавката с витамин А е с хранене, съдържащо мазнини, с цел да се подкрепи усвояването му ", поучава специалистката.

Внимавайте, предлага тя, да не предозирате. " Тъй като витамин А е мастноразтворим, не го приемайте повече от целесъобразната дневна доза. Някои данни сочат, че остатъкът от витамин А може да докара до появяването на косопад и до трошливост на костите при възрастните човеци. Имайте поради, че добавките с Омега-3 мастни киселини, както и мултивитамините, постоянно имат прибавен витамин А ", споделя тя.

Мощен антиоксидант – това е функционалността на витамин Е. Той защищава клетките от прибързано стареене и предотвратява увреждането от свободните радикали. " Витамин Е е от значително значение за здравето на кожата. Той укрепва имунната и сърдечносъдовата системи. Суровите ядки, семената и растителните масла са най-хубавите естествени източници на витамин Е. Като мастноразтворим витамин консумирайте витамин Е с храни, съдържащи мазнини. Можете да приемате витамин Е дружно с витамини А и витамин С, по този начин също със селен и цинк. Ако сте с дефицит на желязо, потвърдено е, че приемът на витамин Е усъвършенства толерантността към желязото, както и чревния микробиом ", разяснява Златка Борисова.

Каква е ролята на минералите

Минералите вземат участие в голям брой биологични процеси, които ни поддържат живи и здрави. За разлика от витамините, минералите са неорганични съставки и те идват от скалите, почвата и водата. Тялото се нуждае от някои минерали в минимални количества - цинк, желязо, мед, селен, йод, хром, флуор и манган. Макроминералите се изискват в по-големи количества - това са натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, сяра и хлор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР